top of page
Introductie

Het Lectorium Rosicrucianum, of de Internationale School van het Gouden Rozenkruis, tracht zoekers naar Waarheid te wijzen op, en hen te verbinden met, de gouden draad die uit het labyrint van onze gebroken realiteit tot de Waarheid voert.

 

Dit lichtend lint is samengesteld uit liefde, wijsheid, kennis (gnosis) en daad. Maar bovenal is het een Pad dat men kan gaan. Een Pad getoond door alle religies in hun oorspronkelijke vorm. Geen Meester of Ingewijde kan aan anderen de Waarheid overdragen.

De mens moet er zich naar toe worstelen, dwars door zeer vele tegenstanden en moeiten heen. Door een proces van verandering, van ziele-wedergeboorte of transfiguratie. Een bonafide School wijst het Pad en onderwijst haar leerlingen in het gaan ervan.

 

De menselijke persoonlijkheid is niet degene die van de bedoelde transfiguratie profiteert, maar het goddelijke Zelf dat in de mens ontwaakt. Voor de persoonlijkheid heeft dat grote gevolgen: hij of zij wordt instrument, dienaar, dienares, van een andere Orde, de Godsorde, het 'Koninkrijk-niet-van-deze-wereld', waarbij de mens midden in de wereld staat ten dienste van de medemens.

​Het Lectorium Rosicrucianum baseert zich op een oeroude traditie van Mysteriescholen, maar is modern in zijn boodschap die moet appelleren aan het sterk geïndividualiseerde bewustzijn van de mens van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het kent een ontwikkeling, een historie en is geënt op vroegere impulsen van geestelijk ontwaken, zoals van de gnostieken, de Albigenzen, de Katharen en de klassieke Rozenkruisers van de zeventiende eeuw.

bottom of page